Veterans Day Dutchbat I, II, III & IV. Ministerie van Defensie. 2023.

Dennie Boxem was onderdeel van de Veteranendag voor Dutchbat. En dat is bijzonder, want niet eerder was er een gezamenlijke Veteranendag voor Dutchbat I, II, III en IV.

Marco Kroon: “Velen hebben nu zowel letterlijk als figuurlijk op een zeer bijzondere wijze hun voetstap kunnen zetten in onze Nederlandse krijgsgeschiedenis. Dank namens ons allen”, Marco Kroon.”

In 2022, 27 jaar na de val van Srebrenica, kreeg Dutchbat III excuses van premier Rutte. Voor het leed, omdat zij soms verantwoordelijk zijn gehouden voor de genocide, die de Bosnische Serviërs onder leiding van Mladić hebben uitgevoerd (bron: Ministerie van Defensie)
Mooi, terecht, maar laat. Ook werd daarmee de inzet van Dutchbat I, II en IV tekort gedaan. Het zorgde voor meer verdeeldheid waardoor velen de herinneringen aan deze zwaar beladen missies (Rutte noemde “ondraaglijke machteloosheid”)nog moeilijker naast zich neer konden leggen.

Deze gezamenlijke dag was het eerste grote gebaar om alle Dutchbatters gelijkwaardig te zien en hen de erkenning te geven die zij verdienen.

Alle veteranen schilderden een voetstap in het landschap; een symbool dat zij hier állemaal voetstappen hebben staan; met het doel om alle Dutchbatters te vereeuwigen in één kunstwerk.

 

Ruim 400 militairen droegen bij. De eerste bijdragen waren van Commandant Landstrijdkrachten Luitenant Generaal Martin Wijnen en Marco Kroon, Ridder Militaire Willemsorde.

 

Het werk is mu onderdeel van de permanente collectie van de Kromhout Kazerne Utrecht.