45 meter Dragon in ‘Museumkwartier’ 2021

Boxem maakte het ontwerp voor de plint van 45 bij 4 meter, om de renovatie van het Academiehuis – Grote kerk. Voor de uitvoering kreeg hij hulp van studenten van het Cibap.

 

Het ontwerp stelt de Draak voor. Het Academiehuis heette voorheen De Sint Michaëlskerk. En Sint Michaël, beschermheilige van Zwolle, en ‘zijn’ Draak zijn in menig blikvanger te vinden. Echter overal tamelijk bescheiden van formaat. De plint bood een unieke mogelijkheid voor een 45-meter lange Draak.

Het groene lichaam bedekte Boxem met gouden tatoeages van afbeeldingen die binnen in de kerk te bewonderen zijn; schilderingen, beeldhouwwerk, ornamenten. Pronkstukken die op dat moment werden gerestaureerd. Het lijf krult zich in de vorm van letters, die M – U – S – E – U – M spellen. Met de tatoeage ‘Kwartier’ op de staart maakt dit ‘Museumkwartier’; het stadsdeel in Zwolle centrum waaraan men middels dit kunstproject meer naamsbekendheid wil geven.

 

Studenten: Anne Will Barneveld, Esmée van Sinderen, Lizzy Groenewoud, Melissa van der Werf, Romée Bouwmeester, en Roos Warnders.

Photography: Cibap, Kevin Visser, Guozhong Li en Gerard van der Sluijs