De Zwolse Draak 2016 – 2020 (cancelled)

Sint Michael siert als beschermheilige van Zwolle de Grote Markt als De Glazen Engel. Ondanks zijn grote rol in de Zwolse cultuurgeschiedenis is zijn verhaal incompleet; zonder kwaad geen goed; ook de draak hoort in Zwolle-centrum. Daarom wilden Stichting KRZ en Dennie Boxem een kunstwerk realiseren op de watertrap aan het Rodetorenplein.
Dit resulteerde in twee ontwerpen van de Draak. In de legende breekt de Draak door het hemelgewelf, waar het wordt verslagen door Michael. Enkele driedimensionale elementen sieren het grondvlak, dat de ‘hemelwand’ gaat voorstellen en bestaat uit blauwwit mozaïek. Op de tegels in de hemelwand komen honderden mooiste herinneringen van Zwollenaren. Zo krijgt het kunstwerk draagvlak, maar zorgt bovenal voor kennismaking en verbinding. Een mooiste herinnering herbergt de kern van iemands waarden en normen; wat vindt jij het meest belangrijk, wat heeft jou gevormd? Er is veel vertrouwen nodig om zoiets dierbaars te delen met je stadsgenoten. Het kunstwerk streefde zo een basis te vormen voor een nieuwe norm voor openheid, en had een grote positieve invloed kunnen hebben op de sociale sfeer in de stad.
Op de website www.dezwolsedraak.nl zijn ruim zestig mooiste herinneringen van Zwollenaren te vinden. Nergens ter wereld zijn zoveel mooiste herinneringen in deze hoedanigheid, en op deze schaal samengebracht; een ‘Hemelwand’ voorstellend. Het initiatief vond veel steun vanuit de Zwolse cultuurwereld.
Helaas moest De Gemeente Zwolle in maart 2020 besluiten geen definitieve doorgang te verlenen. Hiermee kwam een einde aan het initiatief dat het verhaal van de Zwolse beschermheilige Sint Michael cultuurhistorisch compleet wilde maken, en honderden mooiste herinneringen van Zwollenaren wilde verenigen.

YEAR:                  2020

MATERIALS:        High quality poster, passe partout, frame

SIZE:                    60 x 50 x 3 cm

CATERGORY:      Limited edition

LOCATION:          Galerie Dennie Boxem Zwolle

PRICE:                 €350,- (incl. 9% btw and frame)

Rico

Zwollenaar Ricardo McDougal is als rapper o.a. bekend van Opgezwolle en Rico & Sticks. “Op de foto laat opa zijn oude jachtgeweer zien in zijn achtertuin in San Nicolaas op Aruba. Die achtertuin grenst aan het huis waar mijn vader nog steeds woont” vertelt Rico. Op zijn album IRIE (2014) staat het liedje Opa. Bert Vrielink zingt het refrein. Rico voelt een diepe connectie met zijn inmiddels overleden opa, met name om zijn losse levensstijl. Zodoende is zijn opa een voorbeeld voor hem. Dat deze foto mogelijk vereeuwigd wordt in zijn stad, laat Rico niet ongeroerd. (foto Erik Franssen)

Toine en Irma van Laarhoven

Een glimlach uit de hemel.

“Door een noodlottig ongeval overleed Tobias van Laarhoven al op 20 jarige leeftijd. Het eerste wat we vonden bij het opruimen van zijn spullen was deze foto; een glimlach uit de hemel. Het voelde echt even of hij ons wilde laten weten dat het goed met hem gaat en daarom blijft deze foto speciaal voor ons.”

 

Tobias van Laarhoven 31/12/1991 – 20/4/2012

Bovenal Dankbaar

Boxem: “In dit proces heb ik vele tientallen mooiste herinneringen mogen ontvangen. Hoe meer ik er ontving, hoe meer ik ondervond dat er in elke mooiste herinneringen iemands persoonlijkheid en kernwaarden schuilgaan. Stadsgenoten deelden hun meest dierbare en meest tekenende levensgebeurtenis. In een mooiste herinnering gaat schuil waar zij voor staan, wat zij belangrijk vinden. Zoveel mede-Zwollenaren hebben mij dit durven toe te vertrouwen, met in het achterhoofd dat zij dit met heel Zwolle gaan delen als onderdeel van ons kunstwerk. Dit had tot een nieuwe norm van openheid kunnen leiden.”